Khasiat Bayam Brazil, 12 Manfaat Baik Untuk Kesihatan

khasiat bayam brazil
khasiat bayam brazil

Berjumpa lagi kita dalam artikel perkongsian info, kali ini kita akan berbicara mengenai khasiat pokok bayam brazil. Sebelum itu, jom ketahui sedikit fakta ringkas mengenai bayam brazil.

Memetik Wikipedia, bayam Brazil, atau juga dikenali ‘Sisso spinach’, ‘Sambu’, atau nama saintifiknya Alternanthera sissoo merupakan sejenis spesies tanaman sayuran yang berasal dari Brazil. Walaupun dicadangkan untuk dimasak terlebih dahulu, kebanyakan rakyat Brazil biasanya memakannya secara mentah sebagai salad dan lain-lain.

Bayam Brazil, macam mana nak kenal?

Bayam Brazil mempunyai beberapa cirinya yang tersendiri seperti berikut:

  • Daunnya bulat bulat, hijau pertengahan, dan berkerut.
  • Bunga kecil dan putih.
  • Biasanya membentuk gundukan dengan ketinggian 30 cm.
  • Biasanya pertumbuhan di kawasan subtropika dan tropika.

Khasiat bayam Brazil.

Selepas kita tahu maklumat tentang bayam, terutamanya bayam Brazil, kita akan bercakap tentang kebaikan bayam Brazil untuk kesihatan, yang mana kebanyakannya mempunyai persamaan dengan jenis bayam lain.

Setiap jenis sayuran mempunyai khasiatnya sendiri bergantung kepada kandungan nutrien yang terkandung dalam setiap sayuran. Bayam juga mempunyai faedah tertentu untuk kesihatan badan manusia.

Mengekalkan kesihatan mata.

Bayam mempunyai kandungan carotenoid dan juga vitamin A. Vitamin A boleh membantu mata untuk mengekalkan kejelasan penglihatan mata. Di samping itu, kandungan carotenoid dalam bayam mampu mengelakkan berlakunya penyakit katarak dan kemerosotan makular mata, justeru kesihatan mata dapat dikekalkan.

Sumber vitamin K, menguatkan tulang.

Bayam mempunyai kandungan vitamin K di dalamnya. Vitamin K yang terkandung dalam bayam adalah sangat tinggi. Faedah vitamin K itu sendiri adalah untuk mengekalkan kesihatan tulang.

Mengambil bayam, secara tidak langsung boleh membantu memenuhi keperluan vitamin K dalam badan. Apabila vitamin K dipenuhi, maka Kesihatan tulang juga boleh dikekalkan.

Jenis sayuran hijau seperti bayam, mempunyai kandungan mineral di dalamnya, seperti magnesium, zink, fosforus dan tembaga. Kandungan mineral ini dapat mengekalkan kesihatan tulang dengan menjadikan tulang kuat. Fosforus juga dapat mengekalkan fleksibiliti tulang, yang mana boleh mengelakkan keretakan tulang.

Baca juga: Manfaat Terung Yang Ramai Tak Sangka.

Boleh melawan kanser.

Kanser adalah disebabkan oleh perkembangan sel kanser yang tersebar ke dalam tisu badan. Bayam mempunyai kandungan flavonoid yang mempunyai sifat anti-kanser di dalamnya. Kandungan flavonoid dalam bayam boleh mengurangkan risiko kanser dan mencegah pembangunan sel kanser di seluruh badan.

Dengan mengambil bayam, beberapa jenis kanser tidak boleh melakukan pembahagian sel kanser dalam badan, seterusnya tidak boleh berkembang menjadi kanser yang boleh melemahkan tubuh manusia.

Membantu penurunan berat badan.

Bagi sesetengah orang yang mempunyai masalah berat badan, diet adalah salah satu cara untuk mendapatkan berat badan ideal. Salah satu caranya adalah dengan mengambil banyak sayuran dan mengelakkan makanan berlemak. Bayam merupakan salah satu sayuran yang paling sesuai untuk membantu anda menurunkan berat badan kerana kandungan serat terkandung di dalamnya.

Meningkatkan sistem imuniti badan.

Bayam mengandungi vitamin A, yang bukan sahaja memberi manfaat kepada mata, malah juga boleh berfungsi sebagai salah satu komponen percambahan lymphocyte, atau sel darah putih. Sel darah putih dapat melawan penyakit atau jangkitan yang menyerang badan. Oleh itu, badan akan dilindungi daripada pelbagai jenis penyakit.

Membantu mengekalkan sistem penghadaman yang baik.

Bayam mengandungi vitamin A dan vitamin C. Kedua-dua vitamin ini mampu mengekalkan kesihatan pencernaan dengan melindungi kolon dan juga saluran penghadaman untuk mengelakkan radikal bebas yang sangat berbahaya dan sering menyerang badan. Bayam juga mempunyai kandungan asid folik yang mampu menghalang mutasi sel-sel dalam kolon dan menghalang berlakunya kerosakan DNA.

Mencegah sembelit.

Kandungan serat dalam bayam agak tinggi, iaitu kira-kira 20% serat. Serat yang terkandung dalam bayam adalah baik untuk menghalang berlakunya sembelit, selain dapat membantu melicinkan semula.

Membantu dalam melancarkan peredaran darah.

Apabila peredaran darah terhalang, pelbagai jenis penyakit akan timbul kerana masalah aliran darah ini. Untuk mengatasi masalah ini, kandungan asid folik dalam bayam amat berguna. Asid folik dalam bayam dapat membuat saluran darah lebih elastik, sehingga aliran darah tidak terhalang.

Mencegah anemia

Bayam terkenal dengan kandungan zat besi yang tinggi di dalamnya. Pengambilan bayam amat disyorkan untuk sesetengah orang yang mempunyai masalah anemia atau kekurangan sel darah merah. Kandungan zat besi dalam bayam boleh membantu proses pembentukan sel darah merah yang berfungsi untuk membawa oksigen ke seluruh badan.

Nutrisi yang baik untuk pertumbuhan.

Salah satu bahan dalam bayam yang diketahui umum adalah zat besi. Salah satu manfaat daripada zat besi adalah, ianya baik untuk tumbesaran. Kandungan nutrisi bayam dan lemak yang rendah juga sangat baik untuk mengekalkan tubuh yang sihat dan mengekalkan nutrien badan dalam usia pertumbuhan tumbesaran.

Mengekalkan stamina.

Terlalu banyak kerja atau melakukan banyak aktiviti boleh menyebabkan badan lemah dan berasa mudah untuk letih. Pengambilan bayam boleh membantu mengekalkan stamina badan akibat terlalu lama melakukan kerja. Ini disebabkan kandungan zat besi dalam bayam boleh membantu meningkatkan penghasilan oksigen dalam badan, yang mana dapat membantu mengekalkan stamina.

Mencegah penuaan pramatang.

Kandungan vitamin C dalam daun bayam, boleh digunakan untuk mengatasi masalah kedutan muka yang disebabkan oleh penuaan pramatang. Dengan meminum secawan bayam sehari, masalah penuaan pramatang boleh diatasi.

Kesimpulan khasiat bayam Brazil.

Wow! Jadi memang jelaslah bahawa bayam brazil ini mempunyai khasiat dan manfaatnya yang tersendiri dan betul-betul berfaedah buat kesihatan tubuh secara amnya.

Diharapkan perkongsian info ini boleh meningkatkan pengetahuan anda mengenai khasiat bayam brazil yang ramai tak tahu. Semoga berjumpa lagi dalam artikel akan datang.

1 Trackback / Pingback

  1. Khasiat Lobak Merah, 7 Manfaat Untuk Kesihatan | Harian Semasa

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*