Manfaat Terung – Khasiat Yang Ramai Tak Sangka

Manfaat terung
Manfaat terung

Manfaat Terung. Pasti ramai yang tidak menyangka bahawa sayur kegemaran ramai ini mempunyai pelbagai khasiat dan manfaat baik untuk kesihatan tubuh badan.

Terdapat pelbagai variasi dan jenis terung yang sering digunakan dalam masakan harian, antaranya ialah terung unggu, terong bulat, terung pipit, terung putih dan lain-lain. Memetik Wikipedia, terung atau brinjal ialah tumbuhan yang tergolong dalam keluarga Solanaceae dan genus Solanum dengan nama botaninya Solanum melongena. Berasal dari India dan Sri Lanka, ianya biasa digunakan sebagai sayur untuk masakan.

Artikel kali ini akan memberi tumpuan kepada manfaat terung serta khasiatnya yang ramai tak tahu dan sering dianggap remeh. Jom kita baca! Dalam artikel lepas, kita telah membahaskan tentang khasiat dan manfaat pisang, boleh klik dan baca jika anda belum.

Terung kaya dengan serat dan antioksidan.

Satu hidangan terung boleh menyediakan sekurang-kurangnya 5% daripada keperluan harian serat, copper, manganese, B-6, and thiamine. Ia juga mengandungi vitamin dan mineral lain.

Di samping itu, terung adalah sumber sebatian phenolic yang bertindak sebagai antioksidan.

Antioksidan adalah molekul yang membantu badan menghapuskan radikal bebas (molekul yang tidak stabil yang boleh merosakkan sel jika mereka mengumpul dalam jumlah yang besar).

Makanan yang mengandungi antioksidan boleh membantu menghalang pelbagai penyakit. Anthocyanins, termasuk nasunin, lutein, dan zeaxanthin adalah antara antioksida yang terdapat dalam terung.

Mengawal tahap kolesterol darah.

Terung mengandungi serat, dan ini boleh memberi manfaat kepada tahap kolesterol. Secawan terung kiub dimasak, seberat 96 gram (g), mengandungi sekitar 2.4 g serat.

Hasil kajian 2014 pada tikus menunjukkan bahawa asid chlorogenic, antioksidan utama dalam terung, boleh mengurangkan tahap low density lipoprotein(LDL), atau ‘kolesterol jahat’ serta mengurangkan risiko penyakit Nonalcoholic fatty liver disease (NAFLD).

Membantu kesihatan jantung.

Serat, potassium, vitamin C, vitamin B-6, dan antioksidan dalam terung dapat membantu meningkatkan kesihatan jantung.

Satu kajian yang diterbitkan pada tahun 2019 [LINK] mencadangkan bahawa makan makanan yang mengandungi flavonoid tertentu, termasuk anthocyanins, membantu mengurangkan penanda radang yang meningkatkan risiko penyakit jantung.

Manakala kajian pada tahun 2013 mendapati bahawa wanita pertengahan umur yang mengambil lebih daripada 3 hidangan seminggu dari blueberry dan Strawberi – sumber anthocyanins yang baik – mempunyai 32% risiko yang lebih rendah penyakit jantung daripada mereka yang mengambil sedikit buah-buahan ini.

Selain itu, penyelidik juga menyimpulkan bahawa wanita dengan pengambilan yang tinggi anthocyanins kelihatan mempunyai tekanan darah yang jauh lebih rendah dan kurang kekejangan arteri daripada mereka yang memakan sedikit sebatian ini.

Membantu dalam mencegah kanser.

Polyfenols dalam terung boleh membantu melindungi badan daripada kanser. Anthocyanins dan asid chlorogenic melindungi sel daripada kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas. Dalam jangka masa panjang, ini boleh membantu mencegah pertumbuhan tumor dan penyebaran sel kanser.

Anthocyanins bertindak dengan mencegah saluran darah baru daripada terbentuk dalam tumor, mengurangkan keradangan, dan menyekat enzim yang membantu sel kanser merebak.

Fungsi Kognitif.

Hasil kajian terhadap haiwan mencadangkan bahawa nasunin, anthocyanin dalam kulit terung, boleh membantu melindungi membran sel otak daripada kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas. Nasunin juga membantu untuk mengangkut nutrien ke dalam sel dan sisa ke luar sel.

Anthocyanins juga membantu mencegah keradangan saraf (neuroinflammation) dan membantu aliran darah ke otak. Ini boleh membantu mengelakkan ‘hilang ingatan’ dan aspek lain daripada kemerosotan mental yang berkaitan dengan umur.

Ujikaji makmal telah menunjukkan bahawa nasunin boleh mengurangkan pecahan lemak dalam otak, proses yang boleh menyebabkan kerosakan sel.

Membantu pengurusan berat badan.

Serat diet (Dietary fiber) boleh membantu dalam menguruskan berat badan. Seseorang yang mengikuti diet tinggi serat kurang cenderung untuk makan terlalu banyak, kerana serat boleh membantu seseorang berasa kenyang lebih lama.

Terung mengandungi serat dan rendah kalori – di mana ianya boleh menyumbang kepada makanan yang sihat, rendah kalori.

Namun, terung sebenarnya boleh menyerap banyak minyak semasa menggoreng. Sesiapa yang dalam proses menurunkan berat badan harus menyediakannya dengan cara yang berbeza, contohnya seperti gril atau rebus.

Membantu kesihatan mata.

Terung juga mengandungi antioksidan Lutein dan Zeaxanthin.

Lutein memainkan peranan penting dalam membantu kesihatan mata, selain ia juga membantu menghalang degenerasi makula yang berkaitan dengan usia, yang dapat menyebabkan kehilangan penglihatan pada golongan berumur atau tua.

Kesimpulan Manfaat Terung.

Konklusinya, jelas bahawa sayur terung ini mempunyai pelbagai manfaat dan khasiat baik yang ramai tidak pernah menyangka. Jadi, jangan lupa amalkan pengambilan terung dalam diet pemakanan kita, semoga bermanfaat.

Sekian sahaja artikel mengenai manfaat terung kali ini, jumpa lagi dalam artikel perkongsian info yang akan datang.

1 Trackback / Pingback

  1. Khasiat Bayam Brazil, 12 Manfaat Baik Untuk Kesihatan | Harian Semasa

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*