Khasiat Durian Belanda Yang Anda Perlu Tahu

Khasiat Durian Belanda
Khasiat Durian Belanda

Khasiat Durian Belanda – Dalam perkongsian info kali ini, Harian Semasa ingin kongsikan mengenai beberapa manfaat baik buah durian belanda untuk kesihatan harian anda.

Durian belanda mempunyai banyak khasiat dan manfaat kesihatan yang mana ianya amat sesuai untuk dimasukkan dalam diet pemakanan anda.

Memetik laman Wikipedia, durian belanda juga disebut sebagai Graviola, Guyabano, atau jika di Indonesia dikenali dengan nama Sirsak sebenarnya bukanlah dalam kategori pokok durian, tetapi disebabkan memiliki duri lembut pada kulitnya, ia dinamakan sedemikian.

Ia kaya dengan nutrien seperti serat dan vitamin C, selain rendah kalori, dan memberikan rasa kenyang yang sangat baik.

Teruskan membaca untuk mengetahui pelbagai khasiat durian belanda yang ramai tak tahu. Oh ya, sebelum ini kami juga ada kongsikan mengenai khasiat bawang putih tunggal.

Info ringkas Durian Belanda.

Tahukah anda bahawa pokok Durian Belanda sebenarnya berasal dari hutan tropika Carribean Amerika Selatan, tetapi kini ianya juga telah ditanam di Asia Tenggara termasuk Malaysia dan Indonesia.

Buah hijau berduri dengan tekstur dalaman yang lembut, rasa yang enak ini biasanya dimakan secara mentah. Walaupun rasanya cukup untuk menjadikan buah ini popular, namun ia juga kaya dengan vitamin B kompleks, vitamin C, dan beberapa antioksidan yang kuat.

Berikut adalah beberapa khasiat durian belanda yang mengagumkan yang ramai tak sangka.

Durian Belanda Kaya Dengan Antioksida.

Durian belanda kaya dengan antioksidan kuat yang dapat membantu melawan radikal bebas berbahaya dalam tubuh badan.

Radikal bebas adalah sebatian reaktif dan tidak stabil yang diketahui antara penyebab kerosakan sel dan berkaitan dengan pelbagai penyakit, termasuk diabetes, barah, dan masalah jantung.

Terdapat kajian yang dilakukan mendapati bahawa sifat antioksidan durian belanda secara efektif mencegah kerosakan sel yang disebabkan oleh radikal bebas.

Selain itu, durian belanda juga mengandungi luteolin, tangeretin, dan quercetin yang bertindak sebagai antioksidan.

Durian Belanda Melawan Keradangan (Inflamation).

Di Brazil, para penyelidik bereksperimen dengan sampel haiwan dan menemui kesan anti-radang (anti-inflamation) durian belanda yang kuat.

Sekiranya anda mengalami keradangan atau sakit sendi, termasuk keadaan seperti arthritis atau gout, menggunakan rebusan dari daun durian belanda di kawasan yang terjejas dapat membantu melegakan keadaan tersebut.

Sifat anti-radang durian belanda dapat mempercepat proses penyembuhan sambil juga meredakan kesakitan.

Durian Belanda Membantu Mengawal Parasit.

Di daerah tertentu di mana durian belanda biasanya digunakan, penduduk selalunya terdedah terhadap jangkitan parasit. Kawasan-kawasan ini sebahagian besarnya adalah kawasan luar bandar yang belum maju.

Biasanya, rawatan untuk keadaan parasit ini melibatkan penggunaan teh durian belanda. Teh ini biasanya dibuat atau di’brew’ menggunakan daun durian belanda.

Cukup tambahkan dua daun durian belanda (yang besar) ke dalam air dan biarkan mendidih selama sekitar 10 minit. Hidangkan minuman tanpa daun.

Teh durian belanda ini membantu membersihkan usus dan memastikan fungsi sistem pencernaan yang optimum.

Meningkatkan Sistem Badan.

Di Korea, kajian menunjukkan bahawa pengambilan durian belanda dapat meningkatkan sistem. Ini biasanya disebabkan oleh sebatian bioaktif yang terdapat di dalam buah tersebut.

Durian belanda juga tinggi dengan vitamin C, yang meningkatkan dan menguatkan sistem. Kehadiran beta-karoten juga membantu menyokong sistem.

Membantu Melawan Kanser. (Perlu lebih banyak kajian)

Kajian menunjukkan bahawa sebatian bioaktif dalam ekstrak daun durian belanda dapat memberi kesan melawan kanser.

Ini disebabkan oleh kemampuan melawan radikal, selain pelbagai antioksidan yang membantu menghilangkan sel barah.

Namun, lebih banyak kajian harus dilakukan untuk mengetahui apakah sifat durian belanda yang memerangi barah berlaku pada keseluruhan populasi.

Makanan menakjubkan lain yang dapat membantu mencegah barah adalah kunyit. anda sudah memeriksanya dari catatan kami yang lain. anda akan mengetahui lebih lanjut mengenai faedah kesihatan kunyit di sini.

Khasiat Durian Belanda – Kesimpulan.

Buah durian belanda semakin popular dan mendapat permintaan ramai disebabkan khasiatnya yang tersendiri. Walaupun masih belum cukup popular di Malaysia, durian belanda sebenarnya sudah lama digunakan sebagai ubat herba secara tradisional di Amerika Tengah dan Selatan.

Buah ini terbukti menjadi ramuan hebat untuk menguatkan sistem badan anda, mencegah penyakit, dan meningkatkan kesihatan anda secara keseluruhan.

Nutrien dalam buah durian belanda dan rasanya yang enak menjadikan buah ini benar-benar menarik dan perlu disertakan dalam diet anda. Terbukti memang banyak khasiat durian belanda!

1 Trackback / Pingback

  1. Khasiat Pisang Yang Ramai Terlepas Pandang | Harian Semasa

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*